Na co se připravit, pokud pojedete do Jordánska?

Jordánsko není Evropská země, není to Londýn, Řím nebo jiné evropské město či země. Není to místo, kde všechno seženete, koupíte a kde se snadno domluvíte angličtinou, jako u nás a v okolních zemích EU. Do Jordánska jedu poprvé a obecně do těchto končin zeměkoule letím poprvé. Před par měsíci jsem ještě neměla absolutně představu o tom, jak to tam vypadá, chodí a co se tam smí a nesmí. Všechny informace jsem vyčetla z webu, knížek a průvodců ( s velkou pomocí přítele).
Jordánsko je naprosto spontánní akce už od začátku. Našly jsme na internetu bezkonkurenčně levné letenky z Bratislavy a šly jsme do toho ( ano, trochu bezhlavě, ale to je důležité když chcete cestovat po světě - na obavy tu není prostor.) Nechci tady moc přehánět, protože Jordánsko není žádná Saúdská Arábie, kam vás za prvé skoro nepustí a za druhé, pokud už se tam dostanete tak vás nemusí pustit ven, takže bych se toho tak tragicky nebála.

Jordánsko je arabská země( samozřejmě ),kde je spousta věcí na které jsme mi Evropané zvyklí dovolených ( ale někdy i ne). Jordánci si už pomalu zvykli na zvedající se cestovní ruch v jejich zemi, který jim tam vytvářejí hlavně z velké části cestovní agentury z Izraele, které posílají své turisty na světově známou turistickou atrakci - konkrétně do Petry. Organizované zájezdy pro jednotlivce do Jordánska z české republiky jsou nekřesťansky drahé a můžou se vyšplhat i do x desítek tisíc korun za jednu osobu, proto jsme to risknuli a vydáme se do Jordánska sami. Zajistili jsme si sami hotely, víza a letenky a můžeme se vydat na naše malé dobrodružství... a jak to všechno bude probíhat ( jaký máme harmonogram cesty), nechám pro teď stranou a budu se raději věnovat faktům a informacím, které vás můžou v mnohých směrech překvapit.U

Ubytování - jak jsem zjistila po dlouhém několika měsíčním pátrání po internetu, tak v Jordánsku jsou snad všechny možnosti ubytování vyhovující snad každému rozpočtu. Je lepší se ubytovat ve větších městech a ne na odlehlých místech ( nebo někde v poušti). Nejdražší ubytování je vždy okolo Mrtvého města, kam totiž jezdí většina turistů. U Mrtvého moře seženete i luxusní palácové hotely za neuvěřitelné peníze, což se dá čekat.

Obtěžování žen - Pokud jste někdy za život navštívili Turecko či Tunisko, určitě víte, jak nepříjemné je, když vás neustále otravují místní muži a to i v případě když na dovolenou jedete s přítelem nebo manželem. V Jordánsku je tohle prý klidnější. Četla jsem i jisté názory žen ,které do Jordánska cestovaly sami a zažili hodně nepříjemné otravování. Tak uvidím.

Nejezděte k Syrským hranicím - Jordánsko sousedí ze Sýrií a ve všech průvodcích se opravdu nedoporučuje zajíždět do těchto oblastí. V dnešní době je tam čím dál více uprchlických táborů, pronikají tam IS vojáci a občas za hranice zalétne nějaká ta bomba! Ještě před 5 lety se normálně jezdilo přes hranice do Damašku na turistické výlety. Dnes je to hooodně střežená hranice a vydá se tam jenom úplný blázen. Navíc jsou tam v celé oblasti i miny a nikdy nevíte kde, což je hodně nebezpečné.

Ramadán - Není úplně vhodné jezdit v tomto období do Jordánska. Během tohoto období nesmí muslimové jíst, pít, kouřit a sexovat. Primárně teda za denního světla. Od cizinců se toho neočekává, ale není úplně vhodné jíst nebo pít na ulicích. Ostatní by to totiž mohlo dost pobouřit. Navíc spousta restaurací a barů je v tomto období zavřená.

Homosexualita - není zde naprosto legání !!!!!!

Peníze - V Jordánsku se platí tvz. dinárem. Dinár má 1000 filsů. Prý jsou ceny hodně zmatečné a někdy ani pořádně nevíte jestli jste za danou věc nepřeplatili. Na tržištích je normální smlouvání o ceny výrobků a taxikáři údajně hodně okrádají turisty.

Vízum - Vízum se dá zařídit různými způsoby. Na letištích v Jordánsku vám vízum vystaví, ale musíte počítat s velkými frontami u přepážek. Dá se zařídit i na hranicích. Všude již platí dináry. Doporučuji si vízum vyřídit do předu před cestou. Ušetříte si tím čas a spoustu stresu s čekáním na přepážkách na letišti. Jeden způsob, jak si vízum zařídit je dojet si na Jordánské velvyslanectví do Vídně a nebo si objednat jordánský pas, který mimo víza obsahuje rovnou i volný vstup do Petry a dalších památek.

Oblečení - ženám je doporučeno se nějak hodně neodhalovat. Je lepší si před cestou pořídit volnější dlouhé kalhoty nebo sukně, třička s rukávy a bez výstřihu. Je dobré mít s sebou i šátek na hlavu, pokud by jste chtěly navštívit mešitu nebo části, kde žijí staří Jordánci. U mužů se moda tolik neřeší ( výhoda).

Výsledek obrázku pro jordansko



Komentáře

Oblíbené příspěvky