Den 2 : poušť Wadi Rum, kde se zastavil čas


,,Skalnaté hory vyrůstají z jemného písku a hrají všemi barvami. Ve svých roklích ukrývají sezónní prameny vody, staré skalní rytiny i téměř původní beduínský národ. Může-li být nějaká poušť krásná, pak leží tady, v jordánském Měsíčním údolí,,


První den jsem Vám již popisovala. Zážitků bylo opravdu hodně. Teď tu byl den druhý. V ničem jsme nezaháleli (protože jsme opravdu aktivní cestovatelé) a s našimi slovenskými přáteli se kterými jsme se náhodně setkali a seznámili v letadle jsem se domluvili, že spolu podnikneme adrenalinový výlet do puště Wadi Rum. Mirka měla již z domova domluvený kontakt na člověka, který tyto výlety zprostředkovává a měl nám zajistit levnější vstupenky. Nakonec vyšlo najevo, že náš chtěl spíše natáhnout než nám něco ušetřit. Tohle je bohužel takový malý úděl arabského světa. V těchto končinách je bída a pokud místní vidí turistu, tak na něm chtějí vydělat. V Jordánsku to bylo, ale jiné než například v Turecku. Tam byly přímo zákeřný na turisty a to se mi naprosto nelíbilo a docela mě to i odradilo od další cesty. Tady v Jordánsku se nám to stalo pouze jednou a to v tomto konkrétním případě, ale po tom co jsme pána odmlítli nic nenamítal a našli jsme jiného, který nám výlet zařídil. Udělali jsme dobře. V městečku hned vedle Wadi Rum jezdí sem a tam velké terénní auta a není problém někoho sehnat, kdo vás na výlet do pouště vezme. Je potřeba si sjednat slušnou cenu. Nic se nemusí dopředu poptávat ani rezervovat. My jsme se akorát zeptali u hotelu v městě Aqaba kolik zhruba výlet stojí, aby jsme měli přibližnou představu a aby nás právě nemohl nikdo natáhnout. Cena se pohybovala okolo 30 JOD na jedno auto ( 4 osoby) a dalších 12 JOD za svezení velbloudem ( zhruba 1500 Kč pro 4 osoby).

Za tuto cenu máte možnost strávit 4 skvělé a adrenalinové hodiny jízdy  na korbě terénního auta se zastávkami v různým zajímavých místech pouště Wadi Rum a k tomu za příplatek máte hodinové svezení na zádech velblouda. Průvodce nám samozřejmě dělal jeden místní beduín. Byl to velmi sympatický a vyrovnaný člověk, který uměl skvěle vyprávět. Strašně ráda jsem ho poslouchala. Říkám si teď zpětně, že to byla opravdu náhoda potkat opět tak skvělého člověka. Vyprávěl nám o místním životě, jídle a zvyklostech a mi jsme se ho neustále vyptávali na různé otázky. Zhruba každou hodinu jsme zastavovali na různých místech. Jednou to byla krásná vyhlídka na kterou jsme se ovšem museli vyšplhat přes kameny a skálu, ale výhled za to opravdu stál a podruhé to byl jemný tekoucí písek, kde jsme nafotili milion selfíček. Ukázal nám, že v poušti jsou postavené stany ( vypadají jako skautské stany) ve kterých se dá za nějaký poplatek přespat. Musí to být ohromný zážitek spát v poušti. Bohužel na to jsme už neměli časovou kapacitu. Jízda na velbloudech také stála za to. Velbloudi ze začátku nebyli zrovna moc vlídní na projížďku, ale pak už byli poslušní. Udržet se na nich dá opravdu velkou sílu. Sedíte jen na takových malých sedátkách a držíte se za takové malé dřevěné úchytky. Nejhorší částí jízdy je začátek a konec, když se Velbloud zvedá a zase sedá na nohy. Křičeli jsme a smáli se zároveň strachy, ale i adrenalinem. 

Musím uznat, že tento výlet byl jeden z nejlepších, který jsem za pobyt v Jordánsku zažila a určitě pokud do Jordánska někdy pojedete, tak toto nesmíte vynechat. Ve větších městech máte na tento typ výletů poutače ale nejlepší varianta je si půjčit auto někde v autopůjčovně a dojet si do Wadi Rum na vlastní pěst a až tam si najít někoho, kdo Vám výlet zprostředkuje. Hromadné výlety většinou nebývají tak záživné a hlavně bývají předražené a ehm nechtělo by se mi jet autobusem plných turistů. Hromadné výlety mají navíc mnohem více nevýhod. Vím, že některým turistům to může naprosto vyhovovat- cestovka Vám výlet zařídí a vy ho jen zaplatíte ( ale zaplatíte daleko větší cenu), u hotelu nasednete do autobusu a jedete na výlet.... a možná ještě dostanete i oběd a večeři, ale to je asi tak vše z mého pohledu. Nějaký osobní zážitek nebo zkušenost? Skoro žádný bych řekla.

Vaše Ilu :) 









Komentáře

Oblíbené příspěvky