Jak jsme si sestavili cestu po Izraeli, aby jsme viděli co nejvíce věcí?


Z mých článků už jistě víte, kam se na začátku března chystám. Bude to dlouho plánovaná cesta po Izraeli. S ohledem na omezené množství dovolené v práci tam strávíme pouze jeden týden, což je poměrně málo času na tak rozmanitou a zajímavou zemi plnou památek. Ale i přes tuhle menší překážku jsme si naplánovali cestu tak šikovně abychom toho stihli co nejvíce. Na Izrael se těším strašně moc. Je to země, kam nejezdí příliš mnoho turistů, ale zároveň je to země, kterápro turisty bohaté zázemí, a to dělá z Izraele opravdu lákavou destinaci. Navíc - co je lepšího než vidět na vlastní oči Betlém, kde se podle Bible narodil Ježíš, nebo vidět slavné Galilejské jezero o kterém se v Bibli také píše ? Opravdu se na to těším. Třeba budu překvapená, nebo naopak zklamaná, třeba to ale po Jordánsku bude další opravdová cestovatelská bomba. Co myslíte?


Doufám, že vás tímto článkem inspiruji a do svaté země vyrazíte taky. O Izraeli jsem takové již obecné informace ohledně letenek a pobytu psala v minulém článku a tak jestli ještě nevíte,co si s sebou vzít a na co se připravit, tak se podívejte do článku Rady na co se připravit až pojedete do Izraele.

Dnešní článek chci pojmout trošku jinak. 
Chci Vám popsat plán cesty napříč Izraelem tak, abychom toho stihli opravdu hodně...chceme navštívit všechna nejznámější místa a památky a chceme se podívat i do hlavního města. Plánujeme i koupání v Mrtvému moři. Již dlouho bádáme abychom zvolili ten nejlepší a nejschůdnější (ale zároveň i finančně co nejméně náročný) okruh Izraelem. Nyní již mohu svědomitě říci, že celou dovolenou jsme doladili do posledního puntíčku a tak bych vám tuto finální variantu ráda představila. Poledních pár měsíců procházíme stále dokola webové stránky s ubytováním a hledáme co nejlevnější hotely samozřejmě s ohledem na kvalitu a umístění. Chci tu zdůraznit jednu věc. Vím, že mnozí cestovatelé volí cestu ubytování skrz různé levné hostely a ubytovny a snaží se tímto způsobem poznat co nejvíce z místní kultury, ale my jdeme obvykle trochu jinou cestou. Je to mimo jiné i proto, že tentokrát cestujeme s rodiči, kteří nikdy nenavštívili blízký východ a jsou trošku skeptičtí vzhledem k obrazu Izraele který vytváří média. Zajistili jsme tedy pohodové apartmány, případně levnější tříhvězdičkové hotely abychom jim pro tuto cestu zajistili za rozumnou cenu kvalitní zázemí. S přítelem jim také chceme ukázat, že není důvod mít jakékoliv obavy. 

Jak tedy bude celá cesta probíhat?

1. 
První den bude náročnější, ale to k cestování patří. V jednu hodinu ráno musíme nasednout do auta a přesuneme se na bratislavské letiště. O tom, jak jsme sehnali hodně levné letenky ( 2000 Kč/osoba/zpáteční let) jsem již také psala. Z letiště v Bratislavě rovnou poletíme do Eilatu. Doporučuji si na letišti zajistit parkování dopředu, pokud tam pojedete autem jako my. Rezervace parkování po celou dobu našeho pobytu nás vyjde na 35 euro. Cesta se ovšem dá naplánovat i jinak. Můžete jet do Bratislavy už den předem (ideálně bez starostí vlakem) a zajistit si tam nějaký hotel a strávit příjemný večer v centru. V 7 hodin ráno nám odlétá letadlo na jih Izraele. Jedná se o malinké pouštní letiště Ovda vzdálené cca 60 km od Eilatu. Let trvá hruba 4 hodiny, záleží na povětrnostních podmínkách. Z letiště máme zajištěný transfer do Jeruzaléma. Na letišti nasedneme do připraveného autobusu, který nás zaveze do Eilatu, kde budeme čekat cca 2-3 hodiny na další autobus, který již jede přímo do Jeruzaléma. Ideální doba na oběd či první koupání v Rudém moři. Do Jeruzaléma dorazíme asi tak okolo 16 hodiny odpolední. Budeme mít celý večer na to, aby jsme si prošli Jeruzalém zahalený do tmy. Hotel se jmenuje Zion a nachází se necelé 2 km od zdi nářků. Jde o 3-hvězdičkový, velmi pozitivně hodnocený hotel. V tomto hotelu plánujeme spát 3 noci. 

2.
Druhý den si vyzvedneme auto v autopůjčovně Hertz. Auto máme objednané na dva dny (hlavně z toho důvodu, že o šabatu - tedy po pátečním západu slunce až do sobotního západu slunce - auto není komu vrátit - všechny obchody jsou zavřené. Jedná se o menší auto, které ovšem pro 4 lidi bohatě stačí. Cena se pohybuje okolo 1000 korun za jeden den+ benzín, který tam projezdíme. První den se chceme vydat k Mrtvému moři a cestou do pevnosti Masada. Masada je jedna z nejnavštěvovanějších památek v Izraeli. Je to pevnost zapsaná na seznamu památek UNESCO a je z ní výhled na celé Mrtvé moře a ještě dál do Jordánska. U Mrtvého moře je spousta krásných veřejných pláží. Na internetu je spousta tipů na různé pláže podél celého pobřeží. Stačí si jen vybrat tu, která se vám bude líbit nejvíce. 
Cestou zpět se chceme ještě podívat do Ein Gedi, což je izraelský národní park obklopený krásnou přírodou. Večer opět strávíme v Jeruzalémě. V Jeruzalémě chceme během tří dnů stihnout určitě všechny hlavní památky. V centru Jeruzaléma jetoho ale k vidění nepřeberné množství - je zde například i arménská čtvrť, kam se chci rozhodně podívat, protože se tu dá koupit krásná arménská keramika nebo třeba ochutnat arménské jídlo.

3. 
Prioritou pro tento den je návštěva Betléma. Jedinou nevýhodou tohoto výletu je, že do Betléma nesmíme jet vypůjčeným autem protože jde o palestinské území. Do Betléma jezdí nicméně přímé autobusové linky. Pokud by nám zbyl po prohlídce Betléma ještě nějaký čas, můžeme ještě využít vypůjčené auto ke krátkému výletu. To se případně zeptáme místních, zda pro nás mají nějaký tip.

4.
 Den čtvrtý se přesuneme vlakem do Haify (přestupuje se v Tel Avivu). Pokud však nestihneme projít nějakou památku v Jeruzalémě, tak máme záložní plán, že dopoledne ještě můžeme být právě v Jeruzalémě a do Haify můžeme jet až po obědě. Každopádně chceme celý večer už být tam a ideálně se odpoledne vykoupat v moři. Spát budeme následující 2 noci v soukromém apartmánu v centru města.

5. 
Pátý den máme opět objednané auto z půjčovny. V Haifě naše potřeby nejlépe splnila autopůjčovna Sixt, kde automobil stojí podobně jako v Jeruzalémě okolo 1000 kč. Důležité je, že v obou autopůjčovnách máme v pojištění zahrnutou nulovou spoluúčast takže kdyby se s autem cokoliv stalo, nebude nás to nic stát (respektive nám částku strženou z kreditní karty vrátí pojišťovna). Tento den si chceme projet Golanské výšiny. Jde o severní území Izraele, která jsou dodnes předtem sporu mezi Izraelem a Sýrií. Jde z vojenského hlediska o strategickou hornatou oblast, kterou Izrael ovládá od roku 1967 po takzvané šestidenní válce. My se chystáme vyjet autem na horu Bental. Na hoře Bental je vyhlídka odkud je vidět až do Sýrie a Libanonu. Hora Bental se nachází přímo na sporných hranicích se Sýrií. Situace je zde však i přesto poměrně bezpečná. Bental je pro mě zajímavost číslo jedna. Chceme si také objet a vyfotit Galilejské jezero a na zpáteční cestě navštívit město Narareth. Zde se podle Bible dozvěděla panna Marie od  archanděla Gabriela, že porodí syna ježíše. Mimo jiné se v tomto městě nachází velký a známý arabský trh, který mě láká asi ze všeho nejvíce. Miluji totiž vůně arabských trhů, kde si mohu zakoupit snad jakékoliv orientální koření.

6. 
Celý šestý den máme vyhrazený na prohlídku Haify, nebo se případně můžeme ještě jednou zajet podívat do Nazaretu (autobusem) pokud tam nestihneme něco projít či navštívit předešlý den. Haifa je úplně největší izraelské město. Ani Tel Aviv jako hlavní město není větší. Je to moderní průmyslové město. Kdysi zde na pobřeží končil i ropovod z Iráku z kterého se ropa dovážela dále do celé Evropy. Zajímavostí je svatyně Bába a celé centrum náboženství Baháí. Co je Baháí jsem nevěděla. Až chytrá Wikipedie mi to prozradila:


Víra Bahá'í (někdy též označována jako „bahaismus“) je nezávislé světové monoteistické náboženství. Jejím zakladatelem je Bahá'u'lláh (1817–1892), který je Bahá'í věřícími považován za posledního z řady Božích Poslů, jako byli AbrahámMojžíšBuddhaKršnaZarathuštraKristusMohamed.

Pro mě však ještě zajímavější, než samotné náboženství je nádherný park, kde je tato svatyně umístěná.

7.
 Sedmý dem se přesuneme do hlavního města. Pokud stihneme projít Haifu už předešlý den, tak tam pojedeme hned po snídani. Tel Aviv je obrovské moderní velkoměsto plné mrakodrapů a skleněných budov. Po celé jeho délce se táhnou bílé veřejné pláže, kde se můžete kdykoliv schladit ve Středozemním moři. Je zde 5 kilometrů dlouhá plážová promenáda do které vložila izraelská vláda spoustu peněz.Největším parkem Tel Avivu je park Jarkon, který denně navštěvují tisíce lidí. V parku koncertoval například Elton John,Michael Jackson či Madonna. Ve městě se dá půjčit za symbolický poplatek elektrokolo, kterým se snadno a rychle dostanete z bodu A do bodu B. Skrz celé město vede hustá síť cyklistických stezek.

8.
Osmý dem máme ještě celý k dispozici na prohlížení hlavního města a večer okolo 17té hodiny se přesuneme na izraelské letiště Ben Gurion a poletíme večerním vnitrostátním letem na jih do Eilatu, kde budeme mít volno celý večer. V Eilatu jsem již byla minulý rok. Nebyla jsem tam dlouho, ale během těch pár hodin jsem si na toto město udělala svůj obrázek. Jde zaprvé o velké letovisko, kde je opravdu hodně turistů, převážně z Ruska. Je zde velký počet luxusních hotelů a luxusních butiků, které se rozprostírají po celé přímořské promenádě a i mimo hlavní sezónu v listopadu zde bylo opravdu hodně turistů. Eilat leží hned vedle hranice s Jordánskem, Saudskou Arábií a Egyptem. Nabízí se tedy zajímavá možnost spojit výlet do Izraele například s jednodenním výletem do jordánské Petry. Je třeba ale v tomto případě počítat nejen s poplatkem za Jordánské vízum, ale i s poplatky za opuštění Izraele a následně Jordánska, a také s výrazně vyšší cenou vstupného do Petry. Lepší varianta tedy je si na Jordánsko vyhradit alespoň 5 dní.

9. 
Devátý den je zároveň posledním dnem naší cesty. Po snídani se opět autobusovým transferem přesuneme na letiště Ovda a poletíme zpět na bratislavské letiště, kde na nás bude čekat zaparkované naše auto.

m, že není možný sem narvat všechny informace ohledně naší cesty. I přes to jsem se snažila popsat celou naší cestu do posledního detailu. Je dost možné, že některé plány se nám ještě změní, ale vše o naší konečné verzi cesty se dozvíte v článcích, které chci průběžně publikovat přímo z cesty po Izraeli. Je také dost možné, že mi na psaní článků nazbyde během cesty čas nebo nebudeme mít k dispozici připojení k internetu. Slibuji, že o žádné informace nepříjdete. Všechny články dopíši hned jakmile se vrátím. Všechny fotky z cesty můžete průběžně sledovat prostřednictvým mého instagramu where_is-ilu, kde se snažím být stále aktivní.

Díky moc všem 
Ilu  


Přibližná mapa naší cesty po Izraeli. Od jihu až na Sever a zpět.

Mapa cesty po Golanských výšinách. Kudy chceme približně jet. Je dost možné, že naše plány ještě trošku pozměníme, ale více se poté dozvíte z aktuálních článků z konkrétních tripů.
Výsledek obrázku pro izrael
Výsledek obrázku pro izrael

Komentáře

Oblíbené příspěvky