procházka romantickým Gdaňskem

Gdaňsk byl mým snem hned od té doby, co jsem se shodou náhod dozvěděla o jeho existenci od mého přítele. Nepřestávám se ani po těch společných letech občas divit, kam na to chodí. Má hodně dobře vyvinutý čich na cestování a já jsem od něho ty jeho  cestovatelské triky naučila. Gdaňsk jsme objevili čistou souhrou náhod. Čas od času, já nebo přítel se díváme na levné letenky. Brouzdáme všemožně po internetu. Jednou takhle večer při koukání na televizi jsme objevili extrémně levnou letenku z Varšavy do Gdaňsku a výlet hned byl na světě.  


Cena letenky nás stála pouhých 120 korun i za zpáteční letenku. Je to možné? Divím se aerolinkám že se jim takové levné lety finančně vyplatí, ale jak se zdá tak asi ano-jinak by tak levné lety neprovozovaly. Na téhle konkrétní trati je totiž dle informaci z internetu hodně velká konkurence a aerolinky se v cenách neustále edhání. Letenku jsme si hned přes internet koupili.  edevčírem jsem brouzdala v práci po internetu a viděla jsem, že tyto ceny pořád platí. Cesta do Polska ( konkrétně do Gdaňsku) je skvělá v tom ze ji můžete pohodlně zkombinovat s návštěvou Varšavy. I my jsme to tak udělali. Lákalo mě vidět aspoň jednou v životě světoznámý socialistický palác kultury. Nakonec jsem ve Varšavě byla během dvou let celkem třikrát a nevylučuji ani další cestu i když teď šetříme na jiné a vzdálenější místa.
 
   

Jak se ale do Varšavy dostat? 

Pokud vám nevadí autobusová doprava, tak nejlevněji aktuálně vychází cesta s polskou autobusovou společností PolskiBus, který do Varšavy jezdí přímou linkou z Prahy za 358 Kč. Menší nevýhodou je to, že cesta trvá 10 hodin. Z Prahy se většinou vyjíždí v 10:00 z Florence a do Varšavy se přijíždí v 18:00. Znamená to, že jeden den strávíte na cestě.  

Pokud bych cestovala veřejnou dopravu, tak vím že bych stoprocentně volila vlakové spojení. Vlakům vždy dávám přednost. Tento způsob cestování mi přijde lepší, pohodlnější a komfortnější a navíc se můžete během cesty najíst a napít. Cena je ovšem vyšší než autobusové spojení. Zpáteční jízdenka stojí 1600 Kč. Čas cesty se nijak výrazně neliší od cesty autobusem. Cesta opět trvá necelých 10 hodin. Vlak z Prahy vyjíždí v 6:00 hodím ráno a ve Varšavě jste ve 14:00 hodin odpoledne.  

Do Varšavy se samozřejmě dá doletět letadlem z Prahy se společností LOT a nebo tam létají i naše české aerolinie. Letenka stojí něco okolo 3000 tisíců - cena se liší podle toho v který časový horizont právě cestujete. Nicméně, tento způsob dělá z cesty poměrně drahou záležitost.  

 My s přítelem jsme cestovali automobilem. Vyjížděli jsme už v noci a dopoledne jsme byly na místě a díky tomu jsme pak měli úplně celé odpoledne na prohlídku Varšavy a teprve až druhý den ráno jsme odletěli do Gdaňsku. 


Co si představit pod městem Gdaňsk?
Gdaňsk je jedno z nejstarších měst v Polsku. Patří do známé trojice měst které se jednoduše říká ,,Trojměstí" a dalšími městy jsou Sopoty a Gdyně. Sever Polska je velmi spjatý s Němci. Gdaňsk vždy představoval velmi strategické místo spadající do oblasti obchodu.Chcete-li vidět to nejlepší, měli byste do města vstoupit přes most z východu Zelenou branou a pokračovat na Dlugi Targ a ulicí Dluga (dohromady označované jako Královská cesta). Zde najdete Neptunovu fontánu, symbol města, a hned u ní cihlovou radnici, skvost renesanční architektury s 82 metrů vysokou štíhlou věží, dále takzvaný Artušův dvůr, gotický palác, který kdysi sloužil společenskému životu bohatých měšťanů.
 V Gdaňsku se bude líbit každému milovníkovi architektury. Propracovaná průčelí mi doslova berou dech a úzké barevné domky navozují pocit příjemné útulnosti. Téměř po celou cestu na Długy Targ hledím k nebesům a žasnu nad každým zákrutem a kudrlinkou, které jsou kouzelnými korunami jinak jednoduchých domů.

Nedaleko Gdaňsku se nachází malý ostrov Westerplatte. Na ostrov jezdí pravidelně každou hodinu výletní lodě přímo z centra. Místní prodejci nabízejí různé varianty výletních plaveb. My jsme zvolili tu rychlejší variantu. Během plavby tam i zpět jsem propluli částí obrovského nákladního přístaviště, kde jsme měli možnost vidět i ty největší tankery a nákladní lodě které odtud vyplouvají na cestu na sever. Westerplatte je místo kde začala druhá světová válka. Na ostrově je obrovský památník k této významné události a spousta dalších míst, které nějak úzce souvisí s druhou světovou válkou.

S kavárenskou kulturou to v Gdaňsku není vůbec tak daleko, jako u nás. Na severu zkrátka kafe pijí málo, hipsterské kavárny byste spočetli na prstech jedné ruky, přesto jsme pár milých podniků s dobrou kávou našli.
Jedním z nich bylo Fukafe, které je zároveň veganskou kavárnou a na výběr mají hlavně všechny druhy filtrované kávy. Dáte si tady i něco malého na jídlo, mají velký výběr domácích koláčů a jednu polévku denně (my měli rajčatový krém a byl výborný).

Co je na Polsku také fajn (pro mě), že všechny bary, kavárny a restaurace jsou nekuřácké.

Ceny potravin a jídla v restauracích jsou srovnatelné s cenami v České republice. Co mě na polské kuchyni překvapilo, jsou čerstvé a poctivé ingredience ze kterých vaří obzvlášť právě na severu Polska. Podél řeky Visly je mnoho restaurací, kde si můžete dát čerstvé ryby a mořské plody. 

Byly jste někdy v tomto úžasném městě?













Komentáře

Oblíbené příspěvky